Met drugs autorijden? Dit doet de wet er binnenkort aan…

rijles vanaf 16

Er zijn op dit moment geen echte regels of wetten wat betreft met drugs achter het stuur gaan. Echter, vanaf juli 2017 komen er wel wettelijke limieten voor drugs in het verkeer. Dat betekent dus dat als jij meer drugs hebt gebruikt dan de wettelijke limiet, je niet meer mag rijden. Doe je dit wel, ben je strafbaar.

De limieten gaan gelden voor drugs als amfetaminen, cocaïne, THC en GHB. Voor alle andere drugs geldt dan nog steeds dat je niet mag rijden als je gebruikt hebt. Je mag ook niet rijden als je een combinatie op hebt van verschillende drugs, of van drugs en alcohol.

Of je drugs hebt gebruikt, kan getest worden via speeksel, of via een bloedtest. Als in de speekseltest al zichtbaar is dat je drugs hebt gebruikt, kan er worden gevraagd of je bloed wil afstaan. Dat bloed wordt dan getest en binnen twee weken krijg je de uitslag van deze test.

Als jij rijdt onder invloed, ben je dus strafbaar. De overheid bepaalt wat er gebeurt. Het kan zo zijn dat je alleen een boete krijgt, maar het kan ook zo zijn dat je een gevangenisstraf krijgt. Ook kunnen je gegevens worden doorgegeven aan het CBR. Het CBR gaat dan kijken of je nog wel geschikt bent om te rijden.

Ook is de rijksoverheid bezig om ervoor te zorgen dat als jij twee veroordelingen binnen vijf jaar hebt gehad voor het rijden onder invloed van drugs, je je rijbewijs kwijt bent.

Dit wetsvoorstel is er ook nog niet door, maar er is dus wel een mogelijkheid dat dit gaat gebeuren. Het is sowieso niet verstandig om achter het stuur te kruipen met drugs. Je weet misschien niet hoe jij zelf reageert, maar je hebt ook moeite met inschatten wat anderen in het verkeer doen. Kortom, het is erg gevaarlijk zelfs tijdens rijlessen vindt Rijschool Motion in Almere.